Curling clinic Zoetermeer donderdag 5 april 2018

Donderdag 5 april was het 2e uitje en voor de 2e maal sinds de oprichting gingen we richting Zoetermeer voor een clinic Curling.

Er waren een aantal die dit de vorige keer ook mee hebben gemaakt. Dit was zo goed bevallen, dat er besloten werd nogmaals deze clinic te volgen.

Curling is een echte teamsport, waar zowel door jong als oud veel plezier aan wordt beleefd. Deze olympische wintersport wordt zowel op recreatief als op topsport niveau gespeeld. In Nederland wordt curling gespeeld in Zoetermeer, Utrecht, Tilburg en Heerenveen. De meeste clubs spelen op de plaatselijke ijshockeybanen, maar uit Zoetermeer heeft sinds september 2003 de beschikking over 3 echte curlingbanen in het Silverdome ijssportcentrum.

Curling wordt gespeeld op ijs met granieten stenen van circa 19 kg. De stenen worden vanuit de ‘hack’, een rubberen afzetstuk in het ijs, naar ‘het huis’ gespeeld. De speler geeft bij het loslaten van de steen een draaiing mee, wat bekend staat als de ‘curl’ van de steen. Daar komt de naam curling vandaan.

Na een presentatie in de kantine, waarbij we ook te horen kregen dat dit een nationale sport is in Canada, kregen we vervolgens uitleg op het ijs.

Want waarom moet er geveegd worden en hoe geef je sturing aan de steen en niet geheel onbelangrijk, hoe de punten telling in elkaar zit. De beste vergelijking is met jeu de boules.

Na de uitleg werden er 6 teams gemaakt.  Op iedere baan 2 teams voor een wedstrijdje tegen elkaar.

Hoewel het er eenvoudig uit ziet, viel het toch niet helemaal mee.

En ging er nogal eens iemand onderuit.

 

Na ruim een uur curling, stond er in het restaurant een heerlijk lopend buffet klaar.

Nog even napraten om vervolgens om 22.00 uur weer met de bus richting Poeldijk te gaan.